News

Luksuz poslovnog putovanja na moru

Poslovne putnike hotel Regent ove zime dočekuje sa biznis paketom koji obuhvata posebne pogodnosti: Dobrodošlicu hotela Regent želi u vidu uključenog transfera od i do tivatskog aerodroma; Jednu masažu u trajanju od 30 minuta / standardni manikir u Regent Spa centru; 30 % popusta na hranu i piće; Dnevna propusnica za Innovation Centre Co-working Office Porto Montenegro–a je na raspolaganju svim dinamičnim poslovnim ljudima kojima je potrebna kancelarija čak i na poslovnom putovanju. Uz navedene povoljnosti, dan u Regentu počinje bogatim doručkom serviran uz osmjeh i pogled na more i Porto Montenegro – najluksuzniju marinu na Jadranu dok su momenti opuštanja nakon sastanaka rezervisani za bazen, Jacuzzi ili druge sadržaje višestruko nagrađivanog Spa centra. *ostali benefiti biznis paketa su noćenje u jednoj od elegantnih soba, besplatan upgrade u sljedeću kategoriju sobe, rani check-in i kasni check-out shodno raspoloživosti, Wi-Fi, selekcija čajeva, mineralna voda i aparat za kafu u sobi, pribor za peglanje u sobi i besplatni pozivi unutar nacionalnih telefonskih linija. Opšti uslovi se primjenjuju prilikom rezervacije, cijene su podložne 10 % takse na uslugu i boravišnoj taksi.

Read more

Poreč – centar hotelskih susreta

Najveća regionalna konferencija hotelijera, HOW /Hotel Operations Weekend/ Festival, koji se ove godine održava u Poreču od 16. do 18. oktobra, okupiće  brojne međunarodne i regionalne stručnjake iz hotelijerstva i povezanih industrija. Više od 500 učesnika treće konferencije upoznaće se sa međunarodnim trendovima u hotelskim operacijama i primerima dobre prakse. Medju predavačima su Luc Gesvert, glavni direktor AccorHotelsa za Istočnu Europu i Hector Pliego, direktor operacija za Istočnu Evropu Marriott Internationala, a na panelima će učestvovati  i  menadžerke hotela iz  Srbije, Adriana Dokmanović, Saint Ten Hotel i Marija Lekić, Mona Hospitality. Adriana je dobitnica nagrade za  „menadžera hotelskog domaćinstva” 2019. godine , a Marija je specijalista za obuke hotelskih radnika  u Srbiji i  inostranstvu. Na konferenciju dolaze i direktorka održivog poslovanja kompanije BC Hospitality Group Mireille Jakobsen, zatim Robert Kimpton, član globalnog hotelskog tima u Schneider Electricu, odgovoran za globalne hotelske inovacije, marketing i hotelske strategije. Takođe, svoje učešće potvrdili su i Cahit Sahin, generalni direktor Montgomerie Maxx Royal Golf Cluba iz Turske, Regis Morin, direktor upravljanja prihodima Queensway Grupe, Katarina Larisa Ham, osnivačica i vlasnica licence Quintessentially Adriatic, jedinog globalnog luksuznog lifestyle concierga i brojni drugi. Program Festivala dostupan je na službenim stranicama, a early bird cene za hotelijere traju do 22.09.

Read more

Adria Hotel Forum 2020 se vraća u Zagreb

Adria Hotel Forum (AHF), vodeća hotelsko investicijska konferencija u jugoistočnoj Europi, vraća se u Zagreb od 18 – 19. februara 2020. Konferencija godišnje privlači ugledne međunarodne hotelske vlasnike, investitore, menadžment kompanije i stručnjake iz područja financija i savjetovanja. Nedavno, AHF je akviziran od strane poznatog svjetskog organizatora hotelskih konferencija Bench Events te će sada biti organiziran kao događaj u sklopu novog niza hotelskih investicijskih konferencija pod nazivom „IDEEA“ koji se fokusiraju na regije Srednje, Južne i Istočne Europe i CIS-a. Vodeća konferencija u sklopu IDEEA održati će se u Pragu u svibnju 2020., a očekuje se da će uskoro biti najavljene i druge povezane konferencije. Adria Hotel Forum 2020 usredotočen je na mogućnosti rasta sve veće ponude novih hotelskih proizvoda koji dolaze na regionalno tržište. Diskusije na konferenciji osmišljene su tako da uključe razmjenu znanja između onih koji donose odluke o ulaganju u hotele, istovremeno raspravljajući o transformirajućim trendovima i budućim implikacijama za regionalnu industriju. Hotelska industrija u jugoistočnoj Europi suočila se s raznim promjenama tijekom protekle godine. Tržište Hrvatske suočava se s jakom konkurencijom Grčke i Turske, dok druge destinacije poput Crne Gore, Albanije i Slovenije i dalje privlače investitore u hotelijerstvo zbog jačeg rasta turizma. Podaci za 2019. godinu u indeksu konkurentnosti za putovanja i turizam (Travel & Tourism Competitiveness Indeks) pokazuju kako su se Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Albanija pomakle za nekoliko pozicija u posljednjih godinu dana. Očekuje se da će se vlasnici hotela, investitori i operatori s ključnih tržišta regije okupiti na Forumu radi dogovora, umrežavanja i rasprava tijekom dvodnevnog događaja. Prema riječima organizatora Adria Hotel Foruma, međunarodni investitori su najviše zainteresirani za ključna gradska tržišta. Međutim, postoji interes za Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru i za obalnim turističkim projektima. Postoji više lokalnih nego međunarodnih ulagača koji potiču temeljni interes, unatoč tome što su profiti hotelskih kompanije veći u odnosu na ostatak Europe. Također, tijekom posljednje tri godine dogodile su se mnoge transakcije portfelja te se stoga očekuje da će nove transakcije biti uglavnom transakcije pojedinačnih nekretnina.

Read more

Mona Plaza predstavlja novi koncept kafe pauza u znaku čokolade

Hotel Mona Plaza, aktuelni projekat kompanije Mona hotel management, svoja vrata otvoriće u novembru ove godine i uneće mnoge novine u dosadašnju hotelijersku praksu. Kako je hotel izgrađen na mestu na kojem se nekada nalazila prva beogradska fabrika čokolade, tim kuvara i poslastičara Mona Plaze odlučio je da priču o „čokoladnim temeljima” novog hotela uvrsti u svaki segemet usluge. Naime, šef kuhije Marko Radosavljević i pastry šef hotela Petar Žuljević osmislili su novi koncept kafe pauza u znaku čokolade, koje će zasladiti sastavni deo svakog kongresa, seminara i poslovnog susreta.

Read more

Sarajevo domaćin šestog Globalnog foruma korisničkih usluga

Sarajevski hotel Hills, 24. oktobra 2019. godine bit će mjesto održavanja šestog po redu godišnjeg Globalnog foruma korisničkih usluga. Ovogodišnja tema foruma nosi naziv „Budite kreativni – otkrijte tajne novih kupaca i potrošačke navike“. Govornik i trener na ovom forumu, bit će američki profesionalni trener, govornik i facilitator Buddy Rice. „Forum je namijenjen menadžmentu kompanija, odjelu za odnose sa kupcima, prodajnim agentima, komercijalistima, menadžerima, uposlenicima odjela koji se bave direktnom komunikacijom sa kupcima u bankama, hotelima, klinikama, telekomunikacijskim kompanijama, osiguravajućim kućama i sličnim djelatnostima“, istakli su iz kompanije Origin Europe koja je organizator ovog Foruma. Jedna od tema o kojoj će se govoriti je i korisnička izvrsnost (Customer Service Excellence). Kada je u pitanju izvrsnost bitno je naglasiti da ispravnim djelovanjem i znanjem svi pružaoci usluga mogu poboljšati konkurentsku prednost koja je potrebna za opstanak i napredak na tržištu. Na forumu će se govoriti o vještinama i znanju koje je neophodno u profesionalnoj komunikaciji, kako da se ostvari poštovanje, poboljšaju odnosi sa kupcima i osigura ukupna konkurentska prednost putem izvrsnosti usluga za korisnike. Ovaj program dizajniran je tako da bude vrlo interaktivan, izazovan i poticajan. Učesnici će učiti kroz kombinaciju aktivnog učešća koristeći programske materijale, pregled studije slučaja, diskusiju, rad u grupi, vježbe, video zapise i rezultate različitih istraživanja. Buddy Rice govornik je koji posjeduje više od 30 godina iskustva kada je pružanje usluga i potrošači u pitanju. U svijetu je poznat po svojim efikasnim i uzbudljivim radionicama, tokom kojih pruža praktičnu, orijentisanu na rezultate, obuku usmjerenu na kupca. Njegova profesionalna karijera vezuje se za rad u aviokompaniji Delta Air Lines. Saloni pod njegovim vodstvom, prepoznati su od strane magazina Business Traveler i Executive Travel kao „najbolji aerodromski saloni“ u industriji. Uposlenik je Shepard Presentation od 2006. godine. Organizator ovog foruma je Origin Europe, koja je dio Origin grupacije i predstavlja vodeću kompaniju na polju razvoja ljudskog kapitala i stručnog planiranja, upravljanja i organizovanja događaja kao što su korporativni događaji, konferencije, stručni seminari, forumi, izložbe i međunarodni kursevi. Medijski parneri 6. Globalnog foruma korisničkih usluga su akta.ba, magazin Furaj.ba, manager.ba, ekapija, Radio 8 Sarajevo, SEE business travel & meetings magazine, magazin InStore, radio Miljacka, jaTRGOVAC.com, radio Kameleon, te Zaposli.se. Više o ovom događaju i načinu prijave možete pogledati na ovom linku.

Read more

Hotel Hyatt Regency Beograd otvorio je STUDIO – nov prostor za organizaciju događaja

Čuveni restoran hotela Hyatt Regency Beograd, Focaccia, transformisan je u STUDIO, nov prostor za organizaciju događaja. Površinu od 460 m² zauzima jedinstven multifunkcionalan i moderno uređen prostor, sačinjen od foajea i dve sale, a mermerne deonice sačuvale su prepoznatljivost hotela. Lagan, prozračan ambijent ispunjen dnevnim svetlom, prvenstveno je prilagođen poslovnim potrebama gostiju u smislu funkcionalnosti i uređenja prostora, te će gostima omogućiti da sa lakoćom organizuju različite tipove događaja.

Read more

Peta zvezdica za Hotel Verde iz Podgorice

Hotel Verde iz Podgorice rekategorizacijom dobio je je još jednu zvezdicu pa ih sada ima pet. Nalazi se na oblaci reke Stinice, nedaleko od centra grada, raspolaže sa 81 smeštajnom jedinicom kao i tri kongresne sale koje su pogodne za organizaciju različitih tipova događaja. Najveća sala u teatar postavci može primiti do 254 osobe, a od dodatnih sadržaja gostima su na raspolaganju restoran, wellness centar, zatvoreni i otvoreni sportski tereni, kao i garaža.

Read more

Koliko hoteli u regionu rade na kreiranju doživljaja?

Sredinom 2019. godine SEEbtm magazin sproveo je anketu o tome koliko hoteli i hotelski brendovi u regionu rade na kreiranju doživljaja kod svojih gostiju. Opšti zaključak je da svi žele da kreiraju pozitivan i nesvakidašnji doživljaj kod svojih gostiju, ali za sada, mali je procenat onih koji tom cilju pristupaju sistematski i planski, te je kreiranje doživljaja više prepušteno sreći i lepom vremenu, ako posluži. Svi hotelski brendovi i event prostori koji su učestvovali u anketi, ističu da rade na kreiranju doživljaja kod gostiju i klijenata. Kreiranje doživljaja najčešće (60%) postižu implementiranjem nesvakidašnjih sadržaja i događaja u prostoru – koncerata, tematskih događaja, izložbi i slično. Pored toga, poseban koncept i dizajn se vrlo često koristi u tu svrhu, kao i informacione tehnologije. Hoteli se oslanjaju neretko i na sopstveno osoblje i njihovu interakciju sa gostima prilikom kreiranja doživljaja koji se pamti (Grafik 1). Hoteli u regionu jugoistočne Evrope i dalje u najvećem broju slučajeva (60%) povratne informacije od gostiju u vezi sa njihovim potrebama, utiscima i doživljajem prikupljaju popunjavanjem upitnika pri odjavi iz hotela ili onog koji ih čeka u sobi. Povratne informacije prikupljaju putem online upitnika u 20% slučajeva, kao i 20% na osnovu recenzija. Možemo reći da hoteli u regionu 60% komentara i utisaka prikupljaju direktnim anketiranjem u hotelu (Grafik 2). S obzirom na to da je web sajt hotela, hotelskog brenda ili event prostora vrlo često prvi kontakt koji gost ostvaruje, te takođe utiče na doživljaj koji gost ima u interakciji sa određenim brendom, 60% učesnika u anketi je naglasilo da je na izradi njihovog web sajta radio i UX (User Experience) dizajner (Grafik 3). Isto toliki procenat ispitanika je izjavio da je procenat zadovoljstva korisnika njihovom web stranicom veći od 50%. Nema onih koji su se izjasnili da je procenat zadovoljstva korisnika njihovim sajtom visok tj. veći od 80%. Dok je kod ne tako malog broja njih, čak 40% ispitanika, procenat zadovoljstva klijenata web sajtom hotela manji od 30% (Grafik 4). Ovaj podatak nesumnjivo govori o tome da se u tim slučajevima nije povelo dovoljno računa o iskustvu korisnika, strukturi i dizajnu web stranice (više o UX dizajnu možete pročitati na ovde). S tim u vezi, 80% učesnika u anketi je izjavilo da njihov hotel i hotelski brend nema svoju mobilnu aplikaciju koju gosti mogu da koriste prilikom boravka i pomaže interakciju sa brendom i kreiranju ukupnog doživljaja, ali da će je imati uskoro (Grafik 5). Sve ovo govori o tome da u našem regionu svest o potrebi planskog kreiranja doživljaja kod gostiju nije dovoljno razvijena, ali verujemo da će, kao i u svemu, lideri u hotelskom biznisu, ovoj problematici u budućnosti pristupiti sa više posvećenosti i resursa. Na taj način, dobar doživljaj će sve manje biti rezultat ad hoc ishoda i srećnih okolnosti, a sve više dobro isplanirane taktike i uloženog truda.

Read more

Zbirka Pomorskog Nasljeđa

Porto Montenegro je u ljeto 2011. otvorio vrata Zbirke Pomorskog nasljeđa kao autentične riznice prestižne pomorske istorije Arsenala. Artefakti iz nekadašnje Jugoslovenske brodograditeljske baze raspoređeni su duž ove rustične, dvospratne, restaurirane Austro-Mađarske pilane. Ovaj nesvakidašnji prostor za događaje sem brojnih gala večera, vjenčanja i muzičkih događaja od skoro je postao i omiljena lokacija za organizaciju konferencija. Kafe pauze sa pogledom na more i podmornicom kao pozadinom  samo su dodatni kurozitet jedinstvenom korporativnom iskustvu.

Read more

SBB Niš Serbia Business Run

Niš, kao treći najveći grad u Srbiji, dobija svoju timsku poslovnu trku na 5 km na kojoj pravo nastupa imaju zaposleni iz niških kompanija. SBB Niš Business Run biće održan u četvrtak, 19. septembra nakon radnog vremena. Start trke je u Niškoj tvrđavi.  Serija poslovnih trka SBB Serbia Business Run kroz trčanje i druženje spaja više od 7000 zaposlenih iz 600 kompanija iz Srbije. Posle trke u Subotici, Kragujevcu i Beogradu, Niš dobija svoj najveći tim bilding događaj, a serija se završava u oktobru u Novom Sadu. Očekujemo učešće 300 zaposlenih iz niških kompanija, udruženja, javnih preduzeća, škola i fakulteta. “Tema zdravlja i rekreacije nije strana na našim prostorima. Nekada su to bile radničke igre, danas kroz trčanje imamo još bolju šansu da okupimo sve zaposlene nevezano od godina, pola,  pozicije u kompaniji ili nivoa utreniranosti. Mislim da cela Srbija i poslovna zajednica u Nišu  treba da bude prepoznata po modernim kompanijama koje aktivno podržavaju zaposlene da brinu o svom zdravlju kao što su Nutanix, Webelinx, Neopix, Troxo, Phillip Moris i AURA”,  izjavio je Veroljub Zmijanac, generalni menadžer Serbia Business Run serije i dodao: “Baš zato sam ponosan na saradnju sa kreativnim mladim ljudima iz Deli prostora koji su sjajan partner u promociji aktivne poslovne kulture.” Bogat startni paket za svakog učesnika uključuje medalju, kvalitetnu majicu za trčanje, bon za večeru i piće, startni broj sa čipom za elektronsko merenje rezultata, kao i najbolju trkačku žurku i druženje posle trke.  Zajedno sa Fondacijom Ane i Vlade Divac trka ima i humanitarni aspekt te kompanije koje učestvuju u trci mogu i da podrže kampanju prikupljanja sredstava za stipendiranje izvrsnih srednjoškolaca koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Više o Niš SBB Business Run-u na: http://www.serbiabusinessrun.com/nis/

Read more